Blogg

6 tips for å bygge din personlige merkevare

mai 7, 2015

 

Med et mylder av dyktige studenter på jakt etter drømmejobben, er det ingen enkel sak å skille seg ut fra mengden. I 2015 må du bygge din egen merkevare i kampen om de beste arbeidsplassene. Hvorfor ikke starte i dag?

Alle studenter har minst én ting til felles: Hver og en av oss har et mål om å fullføre en høyere utdannelse, for så å få en jobb vi trives i. Tidligere kunne en bachelor, master eller fagutdannelse være nok til å kapre drømmejobben, men den tid er forbi. I dag må du ha mer å vise til.

Her er 6 tips til hvordan du kan styrke din profil ved å aktivt jobbe med personal branding.

1. Vær synlig

De fleste av oss er på Facebook, og det er en god start. Regel nummer én er at det bør dukke opp noe annet enn skattelister når en arbeidsgiver googler deg.

Utover tilstedeværelse på Facebook er det et hav av muligheter for å bli mer synlig. Å starte egen blogg eller hjemmeside bør være en klar prioritet. I dag blir stadig fler rekruttert uten at stillingen er utlyst. Dette må vi forholde oss til og ta til etterretning når vi er på utkikk etter jobb.

En blogg med godt faglig innhold fungerer i bunn og grunn som en levende CV.

På denne plattformen er du din egen redaktør. Her kan du vise akkurat hvor flink og engasjert du er. Har du en drømmejobb i sikte? Skriv et blogginnlegg med en analyse av bedriften du ønsker å jobbe i, da vel!

 

NRK_Kampanje_foto_fridamariegrande.no(web)

 

 

2. Reflekter over hva økt synlighet innebærer

Når du først har tatt steget ut og gjort deg mer synlig på nett, er det viktig å reflektere over hva dette innebærer. Fremst av alt: Hva ønsker du å oppnå?

Hvordan ønsker du å fremstå? Hva skal førsteinntrykket av deg være? En video der du presenterer deg selv på to-tre minutter er en god måte å brande seg selv på. Gode blogginnlegg med faglig innhold er også gull verdt.

Samtidig er det helt nødvendig å ha et bevisst forhold til det man slenger om seg av kommentarer og meninger i sosiale medier.

Ytringer på nettsteder som Twitter og Facebook kan blåses ut av proposjoner. Prøv å ha dette i bakhodet hver gang du poster noe.

 

3. Bruk sosiale medier for alt det er verdt

Et godt blogginnlegg er ikke verdt stort dersom du ikke har noen lesere som konsumerer innholdet. Når du har skrevet et innlegg, publisert bilder eller laget en video, er du nødt til å spre det i de kanalene du har valgt å bruke. Twitter er en ypperlig plattform for dette. Her er det veldig lav terskel for å starte en dialog med profilerte mennesker og bedrifter, som Anita Krohn Traaseth og Innovasjon Norge.

Selv bruker jeg Twitter aktivt for å dele egne blogginnlegg og annet jeg tror andre har interesse av å lese.

 

Twitter-melding

 

Det er også fult mulig å bruke kanaler som Instagram og Snapchat. Det viktigste er at du finner kanalen som passer deg og din målgruppe.

 

4. By på deg selv og vis interesse

Når du nå er synlig online, er det viktig at du også tenker på hvordan du oppleves offline – i den virkelige verden. Et samsvar mellom disse to er avgjørende. Hvis ikke kan du fort miste troverdighet.

Hvordan er du i møte med andre? Er du JA-mennesket som tar i et ekstra tak når de kjedelige arbeidsoppgavene står igjen, eller er du den som sluntrer unna? Dette er faktorer som er med på å danne et bilde av deg som person.

Den beste måten å bygge sin egen merkevare på, er å by på seg selv.

Studietiden er enormt viktig for å etablere merkevaren din. Hvordan forelesere, studenter og arbeidsgivere opplever deg i denne perioden, kan bety mer enn du aner senere i karrieren. Oppfør deg slik du foretrekker at andre skal oppføre seg. By på deg selv og gjør det lille ekstra. Det vil du få mye igjen for senere!

 

5. Vær oppdatert til en hver tid

Dersom du velger å opprette en blogg og en Twitter-konto er du nødt til å holde det ved like. Å ha brukere på forskjellige plattformer uten aktivitet, kan gjøre mer skade enn nytte. Det er av den grunn hensiktsmessig om du enten vier tid til merkevarebyggingen din og går all in, eller heller venter til du føler tiden er inne. Ta et steg av gangen og prøv deg frem. Noen kanaler fungerer kanskje bedre enn andre for din bruk. Velg ut det som passer best for deg og del det med verden når du er klar for det.

 

6. Ta sjansene som byr seg

Mange syns studiehverdagen er slitsom. Med deltidsjobb, frivillige verv, internship og lignende kan det hele til tider virke overveldende. Men ikke gi opp! Husk hvor mye du vil få igjen for innsatsen du legger inn i dag. Søk på praksisjobber, ta deg en tur på frokostmøter. Kom deg ut i bransjen og bygg relasjoner til de menneskene du en dag ønsker å jobbe for. Og husk: når du er på seminar eller har en gjesteforeleser: Bruk Twitter til å dele sitater og kunnskap fra foredraget. Det er både gøy, lærerikt og motiverende! Dessuten blir du kanskje lagt merke til.

 

Twitter-melding

 


Du vil kanskje også like