Blogg

Cockblock anno 2014

april 3, 2014
cockblock_blogg_fridamariegrande

Hadde jeg vært utstyrt med penis ville jeg tjent 150 000 kroner mer i året. Dersom hudpartiet mellom nesen og munnen min var fylt med mørke, tjukke hår (infisert av matrester), ville min sjanse for å kapre en lederstilling vært dobbelt så stor. Det er flere norske kvinner enn menn som tar høyere utdanning. Likevel er det penisen og barten som råder over makt og penger i dette landet.

Det hele får meg til å spy opp dagens frokost og slå hodet i veggen – samtidig.

I følge SSB ligger den gjennomsnitlige lønnen til menn på 470 500 kroner i året, mens tallet for kvinner er 313 100. Kjønnsfordelingen i lederstillinger er følgende: 64,8% menn og 35,2% kvinner. Til sammenligning er 1 av 2 ledere i Kina kvinner (!!).

Disse tallene er fra 2012, men tendensen ser ikke ut til å ha forandret seg. Senest i går meldte Dagsavisen at guttene nå rykker ytterligere fra i lønnskampen. I noen bransjer er kvinner lenger unna likelønn enn noen gang tidligere. Bank og forsikringsbransjen er blant verstingene, der kvinners lønn har falt med to prosentpoeng på ti år sammenlignet med mennenes lønnsutvikling. Det er helt utrolig.

Hva er det nå denne kvalmende skjevheten kommer av?

Jeg finner sammenligningen med Kina interessant. Det kan være jeg er helt på villspor, men jeg tror en avgjørende faktor i gapet mellom oss og dem, er barnefødsler. I Norge blir vi nærmest oppfordret til å presse ut så mange unger som over hodet mulig. I det et barn kommer til verden mottar vi solid støtte fra staten i form av penger og andre goder. Det er altså mulig å leve godt i dette landet med «lav» karriere og en skokk med kids på slep. Politikken til Høyre og FrP er skuffende. De kutter antall barnehageplasser, som i Politisk kvarter i går viste at gir store utfordringer for kommuner. Mange ønsker barnehageplass, men fordi regjeringen kutter på dette området får ikke kvinner kommet seg ut i jobb. Det samme gjelder økningen av kontantstøtten som gjør det mer lønnsomt å være hjemme. Ser vi mot Kina er det derimot en etbarnspolitikk som åpenbart sender ut helt andre signaler.

Samtidig vil jeg påstå at det er en forventning om at kvinner skal få barn i Norge. Det er ikke bare noe staten ønsker, men det ligger også helt klare forventninger, fra familie og venner, i luften. En viktig del av kulturen vår, rett og slett. Bring nå familienavnet videre for guds skyld! Norske kvinner skal mestre alle oppgaver – gjerne på en gang.

Det er klart det er mange faktorer som påvirker graden av likestilling. Kanskje norske kvinner ikke har lyst til å være ledere? Jeg tror det kanskje handler om at vi ikke tør. Det at menn er ledere står så sterkt i kulturen vår at det kan virke fjernt å se for seg noe annet. (Jada, vi har Siv og Erna, men come on).

Jeg kunne skrevet hundrevis av sider om dette, men jeg forstår det sånn at blogginnlegg ikke skal være så ufattelig lange? Prøver derfor å unngå et skikkelig overkill på informasjon (skulle gjerne sitert x antall sider fra mitt pensum i organisasjonspsykolgi, men det får jeg spare til senere). Uansett hva denne ikke-eksisterende likestillingen kommer av, så vil jeg si: Kjære jentene mine! Kle deg opp, logg inn på Spotify, skriv «Run the World (girls)», push play og rop så verden hører deg!

blogg_fridamariegrande_sivjensen_frp

Kødder. Åpenbart. Mitt budskap er: skaff deg utdanning, oppnå gode resultater, sørg for at du får relevant arbeidserfaring. Ikke minst: stol på deg selv! Klart du er en god lederkandidat hvis du er kvalifisert! Gi Mr Dreamy et spark i balla og ban deg frem til bedriften som trenger deg. Jeg skal i hvert fall opp og frem! Så back off, gutta.

Du vil kanskje også like

Leave a Comment